Evenementen 2020.

 

Alle evenementen 2020 tot nader aankondiging afgelast

 

Stoomdagen

 

         

9 en 10 mei

             

Stoomdag

 

Nationale molen- en gemalendag

 13 en 14 juni

 

Stoomdag

 

 

18 en 19 juli.

 

Stoomdag

 

 

15 en 16 aug.

 

Stoomdag

 

 16 aug. ook motorendag

12 en 13 sept.

 

Stoomdag

 

Open Monumentendag

     

 

 

 Tijdens de stoomdagen is het motoren museum ook geopend.

 

Overige evenementen 2020

 

Van mei t/m oktober is het museum van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 16.00 uur geopend.

Voor groepen > 15 personen weer het gehele jaar op afspraak met rondleiding.

Het motoren museum is open tijdens stoomweekenden en op afspraak voor groepen.

 

 

Evenementen Motorenmuseum 2020

 

Zondag 7 juni:De stationaire motor in het voedings- en agrarische bedrijf van vroeger.

 

Hierbij wordt een opstelling gemaakt waarbij diverse machines uit het  voedings- en agrarisch bedrijf worden aangedreven door een stationaire motor. Dit kan o.a. zijn een karnmolen, maalstoel, mangelmachine, dorskast etc. Ook werden toen in de bakkerij mengmachines zo aangedreven. Met riemen worden de machine via een poulie op een centrale as aangedreven door  slechts  één verbrandingsmotor. Soms werd daarbij later ook al een generator aangedreven, als stroomlevering voor de verlichting. We maken  daarnaast ook gebruik van videobeelden waarbij deze vroegere praktische toepassingen  in beeld worden gebracht.

 

Zondag 28 juni:De ontwikkeling van de fiets, bromfiets en de motorfiets.

 

Wij laten de ontwikkeling zien  van de aandrijving van de tweewieler .De mens te voet werd opgevolgd door de uitvinding van de fiets ,de latere bromfiets en de nog snellere motorfiets waarbij de toepassing van de verbrandingsmotor in beeld komt.  De replica motorfiets Gazelle-Bernhard bouwjaar 1915-1930 (Hans) is hierbij een goed voorbeeld. De bouw  vanaf het begin en de eerste proefrit kunnen we aan de hand van foto’s en beelden laten zien.  Daarnaast de huidige bouw van de motor Indian Four uit 1930.Ook van deze motor zijn foto’s vanaf het eerste begin. Hans Jurriens kan hier alles over vertellen. Verder tonen we enkele oldtimer en huidige modellen van bromfietsen en motoren. E.e.a aangevuld met beeldmateriaal.

 

Zondag 2 augustus: technische kinderdag.

 

Deze dag zullen we speciale aandacht schenken aan de kinderen die met hun ouders meekomen. Hierbij denken we aan demonstraties  met de modellen die we van de verschillende type motoren hebben.    De kinderen actief te betrekken door ze allerlei opdrachten te laten uitvoeren. De lesbrieven kunnen we hierbij ook toepassen. Ook misschien modellen stoommachines uit het stoomgemaal in te zetten, of schaalmodellen van machines (vd Kerkhof). Wellicht ook een springkussen op het buitenterrein (Bloemersgemaal).  De stoomtrekker is ook altijd voor kinderen interessant stoer achter het stuur en dan op de foto.

 

Zondag 16 augustus: stationaire motorendag.

 

Gelijktijdig met het stoomweekend is net als vorig  jaar de stationaire motorendag gepland. Dan zullen we weer deelnemers met stationaire motoren wel of niet met aangedreven werktuigen ontvangen op het buitenterrein van het Bloemersgemaal.

 

Zondag 27 september:  de ontwikkeling van de verbrandingsmotor in de voertuigen.

 

We laten de ontwikkeling zien van de verbrandingsmotor als aandrijving in de bijbehorende voertuigen,  zoals de auto’s, tractors, boten etc.