Voormalige gemalen in de regio van De Tuut

In de regio bevonden zich oorspronkelijk acht gemalen. Deze gemalen zijn op onderstaande plattegrond aangegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Locatie van de huidige Tuut

2 Voormalig Dreumelsch gemaal

3 Voormalig Stoomgemaal Wamel

4 Voormalig Stoomgemaal Alphen

5 Voormalig Leeuwensch gemaal

6 Voormalig Maasbommelsch gemaal

7 Voormalig Rijksch gemaal

8 Voormalig gemaal de Blauwe sluis

 

De zeven andere gemalen

De informatie over de zeven andere stoomgemalen die ooit in het land van Maas en Waal gestaan hebben is erg versnipperd  en soms moeilijk te vinden. Door te zoeken op internet, in  oude boeken en  dagbladen en uit verhalen van familieleden van stokers en machinisten is toch nog veel informatie gevonden. Ook is er informatie verkregen van diverse historische werkgroepen en buurtverenigingen.

Getracht is om alle informatie  bij elkaar op de website van Stoomgemaal De Tuut te zetten. Hiermee is nu een begin gemaakt en de komende periode zal steeds meer aangevuld worden.

Over de stoomgemalen in de buurt en aan De Schans is een apart hoofdstukje gemaakt. In dit gebied dat oorspronkelijk grensde aan de gemeente Appeltern en Alphen had men jarenlange ellende door de waterlast van de “bovendorpers” die zich niet hielden aan de afspraken om het water langer vast te houden en pas te lossen als er op de Maas gespuid kon worden.

Mocht er nog belangrijke informatie beschikbaar zijn die nog niet vermeld is dan wordt het erg op prijs gesteld indien u dit aanvult of corrigeert.

Contact via het website adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

.