Stoom, bestaat dat nog?


De leerlingen van de Operationele Techniek van ROC Aventus uit Apeldoorn weten wel beter. Deze leerlingen hebben stoom als vak in de opleiding. Bedrijven in de Chemie, de voedselbereiding gebruiken stoom voor opwarmen, drogen, vorstbescherming van leidingen e.d.
Zonder stoom zouden wij ook geen elektriciteit hebben. Mede mogelijk gemaakt door GDFSUEZl zijn 7 en 8 november de 2e jaars leerlingen Operationele Techniek één dag bij “Stoomgemaal De Tuut” in Appeltern geweest voor een praktijkscholing.
Na ontvangst met koffie en cake werd er direct gestart met de introductie over het gemaal en uitleg van de stoomketel. Daarna was het “de overall aan en aan het werk”.

Het praktijkgedeelte begon met schoonmaken van het rooster in de ketel, trek maken in de schoorsteen en vuur opbouwen in de ketel.


Steeds werd daarna onder deskundige leiding van de heer Buiteman met een enthousiast team vrijwilligers de praktijk afgewisseld met theorie. Dit was de uitleg van het volgende deel van de installatie, het opwarmen van leidingen, oververhitter en stoommachine.  Als kroon op het werk, werd de stoommachine in gang gezet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens het opwarmen werd er ook tijd gemaakt om de Crossleymotor, die de enthousiaste vrijwilligers van Stoomgemaal De Tuut gerestaureerd hebben, te laten draaien. De leerlingen vonden het erg interessant, want ook het vak motoren behoort tot de opleiding Operationele Techniek.
Na circa een uur draaien met de stoommachine werd de machine gestopt en de laatste handelingen verricht om de machine veilig af te sluiten.
Tot slot hebben wij nog een drankje genuttigd en zijn wij huiswaarts gekeerd.
Wij, de leerlingen en docenten kijken terug op een zeer leerzame praktijkdag, waarbij theorie in praktijk gebracht werd.

GDFSUEZ, bedankt voor jullie bijdrage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Swijtink
Docent Operationele Techniek
ROC Aventus  te Apeldoorn