De ruïne van St. Walrick

 

De ruine van St. WalrickDe ruine van St. WalrickAan de St. Walrickweg in Overasselt staat op 300 meter van de kruising met de Heideweg, de ruïne van de 15de eeuwse kapel van het voormalige Benedictijnenklooster St. Walrick.

In het jaar 612 stichtte de kluizenaar Walaricus in Frankrijk een abdij. De abdij ging in de 10de eeuw over aan de orde van de Benedictijnen. St. Walaricus was bekend om zijn buitengewone liefde en zorg voor zieken, vooral degene die aan koorts leden. Naast de ruïne staat de zg. "koortsboom."

De kapel staat op een weilandje omringd door loof- en naaldbossen. Volgens een legende zou hier de dochter van een roverhoofdman, in de tiende eeuw, genezen zijn door St. Wilbert. Een roverhoofdman werd toen hoeman genoemd en daaraan dankt Heumen zijn naam. Als dank hing de dochter haar haarband in de boom. En nog steeds hangt de eikenboom bij de kapel vol met lapjes lijfgoed van mensen die van koorts bevrijd willen worden.

In 1985 heeft Staatsbosbeheer de ruïne overgedragen aan de Monumentenstichting Baet en Borgh. Begin 1987 is de ruïne weer terug gerestaureerd naar de situatie van 1904. Dat gebeurde aan de hand van foto's en schetsen uit die tijd. In de nis van de kapel werd toen een betonnen replica geplaatst van Maria met kind, van de beeldhouwer P. Roovers. Het origineel maakte hij in 1953 voor het scoutingcomplex, dat op een steenworp afstand van de kapelruïne in de bossen ligt.

  

 Hier vindt u nog wat foto's van de ruïne van st. Walrick