De Plek

Museum De Tuut staat op een prachtige plek, aan de oostkant van het rivierdorp Appeltern, daar waar de Nieuwe Wetering uitmond in de Maas. Een dorpje, de rivier de Maas, een stoomgemaal, Nederlandser kan het niet.
Het gebied rondom De Tuut is het prentenboek van de Nederlandse geschiedenis, en leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Bossen en parken worden afgewisseld met schitterende vergezichten over het weidse open polderland.
Vlak bij De Tuut liggen de historische stadjes Batenburg en Megen, en de kastelen van Hernen, Batenburg en Wijchen.
Kortom een schat aan historie en landschapsschoon die er op wacht bezocht te worden.

Geschiedenis van het Land van Maas en Waal en het Stoomgemaal

 

In dit gedeelte vindt u artikelen over de geschiedenis van de waterbeheersing in het Land van Maas en Waal.

 U vindt hier bijvoorbeeld een artikel over de geschiedenis van de Gecombineerde Waterlossing. Het betreft een interview met de heer Jan Boon van het Nijmeegs gemeentearchief.  Beschreven worden vooral de menselijke problemen ten gevolge van een teveel aan water, maar ook de problemen die (gedeeltelijke) waterbeheersing met zich mee kan brengen.

 In  een artikel over de geschiedenis van de Waterbeheersing vindt u een meer gedetailleerde en technische verhandeling over de waterbeheersing in het Land van Maas en Waal.

 Leo Greep, geboren en getogen op een stoomgemaal, vertelt over het leven op een stoomgemaal. In dit artikel wordt vooral gesproken over de perikelen tijdens de oorlog.

In een volgend artikel vertelt hij over het leven van de stokers.


Geschiedenis van Stoomgemaal De Tuut en zijn omgeving 

 
In een tijdtabel wordt de historie van Stoomgemaal DeTuut beschreven. De vele gebeurtenissen in het lange leven van De Tuut worden vaak in een extra artikel gedetailleerd uitgelegd.

 
In de artikelenreeks over de geschiedenis van de stoommachine wordt uitgelegd hoe de stoommachine is uitgevonden en welke types er zoal ontwikkeld zijn. Het geheel is verluchtigd met animaties en tekeningen en wordt populair-technisch beschreven.

 
In het land van Maas en Waal hebben vele stoomgemalen gestaan. Uitgebreide informatie over deze voormalige stoomgemalen in de regio vindt u hier in een aantal gedetailleerde artikelen.

 
Naast De Tuut heeft in vroeger tijden een kasteeltje gestaan. Dit kasteeltje werd onder andere bewoond door Joan Derk van der Capellen. Deze van der Capellen was een belangrijk Nederlander met veel internationale connecties, maar is in Nederland toch weinig bekend.